MÅLNINGAR
PRESSKLIPP
FOTO
KONTAKT
LÄNKAR
OBJEKT
VIDEO
SPEKULATORIUM
magyarul
1973-1980
1981-1990
1991-2000
2004
2005
2006
2007
SVAR TILL NILLA.
Hejsan! Läste din blogg... och jag håller med, konstnärer har det inte lätt!

Jag var nyligen på en konsert, och jag tänkte då, att här sitter mängder med folk, och dom har betalat den ringa summan av endast ett par hundra kronor för att få lyssna på musiken och se artisterna live. Men alla dessa tillsammans, det blir stora summor som täcker löner och kostnader... Omvandlat till konsten, så fungerar det inte lika... folk betalar hellre för ljud, toner, underhållningen att få passivt lyssna... än att betala för en tyst bild. Och många idag, har ej råd att köpa orginalkonst, de köper papperslappar med ram på Ikea och Bauhaus. Eller, tar foton med sin digitalkamera och skriver ut bilderna på sin dator och hänger på sin vägg... mycket raserades på 1800-talet när kameran kom in i bilden tycker jag... Konstnärernas yrke och efterfrågan minskades där, värdet i händigheten. (Även annat, det är viktigare idag, hur mycket ett klädesplagg kostar för ungdomarna, än om de kan sy själva! Prislappen, så dyrt som möjligt, det är värdet, det viktiga... inte om man kan något själv... helt bakvänt tycker jag, snedvriden värld) Och ifrån begynnelsen, så uppkom affärer, för de som inte kunde själva, de fick köpa och handla istället.

Och om man frågar alla, om de uppskattar en vacker miljö, en smyckad tunnelbanestation, ett vackert torg, andra platser, så säger alla ja... men många tänker inte ens på vem/vad/hur/varför just den skulpturen står där, eller varför bilden sitter på en betongvägg eller annat... de rusar förbi i all stress och jäkt bara...

Själv hoppade jag av det skenande tåget, och flyttade ut i skogen och vill ej vara med längre i det som sker, av stress, jäkt, inget värde på något vis, bara ett jagande efter pengar, för att kunna konsumera mera... allt konsumeras och förbrukas bara. Det gör mig ledsen, bestört...

Jag gillade din blogg!
Önskar en fin dag!
/Nilla


Det är svårt för alla i de konstnärliga yrken, musikerna, sångartisterna och skådespelarna har lite lättare en för bildkonstnärer och kompositörer. Det beror på i första hand att det finns möjligheten att ta anställning och vara med i A-kassan.
Konstnärernas största problem idag är samhällets syn på konst och konstnärer. Det finns omedvetet uppfattningen från sekelskiftet att söner som duger inte till att bli bankman, industriman eller handelsman fick bli konstnär, liksom döttrarna som kunde inte giftas bort.
Altså de som blir konstnärer duger ingenting och deras konst är värdelös tills deras konst dyker upp på aktioner med skyhöga utropspriser.
Att folk köper billiga reproduktioner och litografier är inget fel på det som är fel att de tror sig att köpa något värdefullt för en låg pris. Självklart samlarobjekt kan bli värdefull typ vissa frimärken.
Kameran är ett gott hjälpmedel så god att många använder bara det samt videokamera. Idag vi har en skenande inflation gällande bilder och bildkonstnärer ingen kan med säkerhet uttala sig hur många konstnärer finns i Sverige! Tillgängligheten av konstnärsmaterial, datorer, kameror, internet gör att många fler kan ägna sig att arbeta med bilder och publicera det. Jag ser det som oerhört positivt för att man mår bra av att skapa bilder.
Men samhället och politiker står förvirrade inför denna inflation. Sverige utbildar cirka 100 konstnärer på högskolanivo men säkrar inte deras framtid. Att vinna på lotto hundramiljon är enklare en att konstnären kunna ha en genomsnittlig månadsinkomst trots den långa dyra utbildningen.
Staten måste investera i konst liksom staten investerar i gruvor i skog i vattenkraft m.m.
och måste stödja alla som vill investera i konst, såväl bildkonst som musik, film, litteratur!
MVH
Laszlo